office@lyrastyle.rs | 011 212 0444

Online prodaja muzičkih instrumenata

Kako odabrati instrument za početnike

Kako odabrati instrument za početnike?

 

Pre svega,dobrodosli na naš onlajn savetnik kako odabrati pravi instrument za početnika.
Učiti svirati klavir, klarinet ili gitaru donosi mnoge prednosti pored samog savladavanja instrumenta. To uliva disciplinu u praksi, povećava koncentraciju i podtstiče kreativnost, pogotovo kod dece manjeg uzrasta.

Prva prepreka sa kojom se suočavate jeste koji je zapravo instrument koji vi želite da naučite?

Možda imate neki omiljeni bend, muzičara ili čak prijatelji koji se bavi muzikom i upravo vas on inspiriše? Mozda neko u vasem okruzenju pruza privante casove nekog instrumenta ili čak časovi u muzičkim školama koji su jako produktivni za vase dete? Najpopularniji instrumenti u muzickim skolama su klavir, gudački instrumenti, drveni duvački instrumenti a kod privatnih nastavnika najtrazeniji su instrumenti  klavir i gitara. Na primer ako volite da slusate narodnjake I nasu Cecu defintivno se nemojte odluciti za flautu.  Ako želite da svirate u nekom određenom orkestru imajte u vidu koji su instrumenti najčešće potrebni. Ali naravno pre svega je bitno da vi uživate u svom instrumentu koji ce vas produhoviti I učiniti jos kretivnijom osobom.

Topli savet  za roditelje: Odaberite instrument koji se svidja vašem detetu a ne vama, roditelji!

Naš onlajn savetnik vam pruža niz članaka koji možete videti u narednim stranicama i verujte nam da ce vam biti od velike koristi. S toga da krenemo.

Uživajte !

 

Klavir

Klavir je instrument kojeg su “najvise” voleli  kompozitori I najvise napisanih dela ima upravo za klavir.Klavir je instrument koji prati harmoniju,,melodiju I ritam za razliku od drvenih I limenih duvackih instrumenata. Ima mnogo sirok repertoar kompozicija pocevsi od klasicne muzike ,dzeza  pa tako i do danasnje pop muzike  I narodnjaka. Imamo dva osnovna tipa klavira a to su ‘’tradicionalni’’akusticni I digitalni gde  oba imaju svoje prednosti I mane.

Opšteprihvaćeno mišljenje je da je izumitelj klavira Bartolomeo Kristofori, koji je svoju ideju po prvi put realizovao oko 1720. godine, tako što je umesto tada korišćenog mehanizma gavranovih pera koja okidaju žicu napravio sistem čekića koji zvuk proizvode udarcem o žicu.Prvi klaviri su dobili naziv „piano e forte“.Izradjeni su od prirodnih materijala koji su jako osetljivi na promenu temperatura. Za stimovanje akusticnog klavira se moraju angazovati ljudi iz te profesije. Ova vrsta klavira je namenjena za pojedince koji zele da se ostvare u ozbiljnijim zanrovima muzike (kao sto su klasicna muzika,dzez). Prilikom kupovine akusticnog klavira imajte u vidu njegovu tezinu i velicinu pogotovo ako zivite na desetom spratu!

Ukoliko zelite jeftiniju alternativu I uz to manje buke za vas je onda prava solucija digitalni klavir. Prednost kod digitalnog klavira je ta sto jacina zvuka moze da se koriguje po vasim zeljama a pri tom imate mogucnost prikljucka za slusalice. Takodje moze da proizvodi zvuke ostalih instrumenata kao sto su harfa,clarinet , orgulje plus mogu biti korisceni uz kompjuterske softvere ako imate USB ili MIDI uticnice. Ukoliko ste pocetnik nasa preporuka je da krenete sa digitalnim klavirom.

P.S. Komsije ce vas definitivno vise voleti ako se odlucite za digitalni klavir.

 

Klavijature

 

Ako niste u mogucnosti, ali biste ipak zeleli da se “amaterski” isprobate u sviranju klavira, onda je za Vas pravo resenje jedan od niza razlicitih vrsta elektricnih klavijatura. Iako je digitalni klavir instrument koji bi sa svojim osnovnim karakteristikama poprilicno zadovoljio kupce, klavijature dolaze u raznim duzinama I velicinama. One sadrze niz digitalnih zvukova I mnogih drugih pratecih funkcija. Obicno imaju ugradjene zvucnike, a manji modeli klavijatura mogu da funkcionisu I na principu baterija. Ovi instrumenti najcesce dolaze sa detaljnim uputstvima koriscenja, koja nisu komplikovana, te na taj nacin kupcima pomazu u njihovim prvim koracima sviranja instrumenta.

U poredjenju sa digitalnim klavirom, klavijature preuzimaju punu prednost u smislu digitalne tehnologije, narocito sa svojim vec ugradjenim motivima , sto pomaze pocetnicima da sto brze udju u svet sviranja bez preteranog komplikovanog vezbanja. Zvukovi bubnja, basa I orgulja mogu da budu uhvaceni, zapamceni I oblikovani po zelji, pa cak u vreme sviranja. U skorije vreme mnoge skole praktikuju vezbanje na ovim instrumentima, kao nacin upoznavanja sa osnovnim principima klavira. Ako je upravo klavir krajnji, ciljni instrument, onda biste trebali pregledati I nekoliko sledecih funkcija koje klavijature sadrze:

  • 5 oktava (61 crnih I belih dirki)
  • Kvalitetni, autenticni zvuk klavira
  • USB ili MIDI prikljucak za PC

Ako klavijaturu uzimate za dete,uzmite u obzir da ce cena biti niza i prihvatljivija a jednostavnost I niz funkcija koje sadrzi svakako bi mogle biti zanimljivije za pocetak vasem detetu. Naravno ako dete pokaze veće i ozbiljnije interesovanje za sviranjem uvek se moze preci na akustični ili digitalni klavir.

 

Akustična gitara

Akusticna gitara je daleko najpopularniji instrument za koji se opredeli vecina pocetnika. Jedan je od najuticanijih instrumenata u danasnjoj kulturi. Pojavljuje se u vecini danasnje muzike I cini se da njeno nasledstvo nikada nece izumreti. Veoma je pristupacan, jednostavan za prenosenje, dovoljno tih da ne uznemirava komsije tokom vezbanja, na jednostavan nacin se dolazi do lepog tona, I ne zahteva nikakvu dodatnu opremu poput pojacala.

Ako vam dete iskaze zelju za sviranjem elektricne gitare, jedna od preporuka je da prvi kontakt ostvari sa akusticnom gitarom. Postoje dva tipa akusticne gitare; klasicna gitara, na kojoj se nalaze najlonske zice koje se sviraju bez trzalice. I one sa metalnim zicama, koje se praktikuju sa trzalicama. U najvecem broju slucajeva, klasicne gitare su te koje se koriste u muzickim skolama i smatra se da su najbolja opcija za pocetnike upravo zbog najlon zica na kojima je mnogo lakse svirati nego na celicnim.

Kao sto za violine, tako I za gitare, imamo različite veličine koje su namenjene odredjenim uzrastima:

 

Velicina

Vrsta gitare

Uzrast

1/8

Pocetnicka gitara

4-6 godina

1/4

Pocetnicka gitara

5-8 godina

1/2

Koncertna decija gitara

7-9 godina

3/4

Skolska gitara

10-13 godina

7/8

Skolska/Srednjoskolska gitara

11-14 godina

4/4

Standardna gitara

12 godina pa na dalje

 

Električna gitara

Poput akustične gitare, električna gitara je instrument koji spade u grupu popularnih. Slušajuci svoje omiljene bendove, mnogima se stvori želja za sviranjem ovog instrumenta, a mozda ste se upravo i pronašli.Pre su nastavnici gitare smatrali da je mnogo bolje da se prvo savlada dobra tenika na akustičnoj gitari, medjutim danas su se stavovi promenili. Žice kod elektricne gitare su tanje od najlonskih zica kod klasicne gitare, pa se samim tim postiže i veca lakoća sviranja, sto podrazumeva manji bol u prstima prilikom vezbanja.

 

Flauta

 

Naredna tri instrumenta spadaju u porodicu duvackih insrumenata. Flauta je drveni duvački instrument srednjeg I visokog registra. Zvuk proizvodi dejstvom vazdušnog jezička. Razlikuju se, po držanju, uzdužna ili blok-flauta i savremena poprečna flauta. Izvođačka tehnika je vrlo razvijena i proizvodnja tona je na celom rasponu laka, pa je ovo jedan od najpokretnjivijih i najvirtuoznijih instrumenata. Takođe, flauta je i izražajan instrument, blagog i svetlog, idiličnog zvuka.

Za mladju decu postoje manje flaute na raspolaganju. One su otprilike krace za 7cm od standardne velicine flaute. Imate flaute sa ravnim i sa krivim glavama

Zbog posebnog disanja,zvuka I tehnike, neophodno je profesionalno skolovanje i smernice od samog pocetka kao sto je takodje slucaj sa svim duvackim instrumentima.

Registri:

duboki - c1-c2

srednji - c2-c3 (u novijoj praksi uzima šire: od g1-c3)

visoki - c3-d4

italijanski                 flauto

nemački                   Flöte

francuski                  flûte

engleski                    flute

ruski                         fleйta

 

 

Saksofon

 

Saksofon je drveni duvacki instrument,iako je kao I flauta napravljen od metala, no po izvodjackoj tehnici I gradji pripada ovoj porodici, kojoj se pridruzio tek polovinom 19. Veka. Nazvan je po svom izumitelju , znamenitom graditelju tog doba Adolfu Saksu (Adolphe Sax). Gradi se u citavom nizu registra, od najdubljeg do najvise zvucnosti, ali najcsci su alt-, tenor-, a donekle redji I sopran- I bariton -saksofon. Sastoji se od jezicka,usnika,lulice I samog tela. Saksofon je konstruisan za potrebe vojne muzike I u nekim zapadnoevropskim zemljama tu funkciju ima I danas. U simfonijskim orkestrima I umetnickoj muzici koristi se srazmerno retko ali je u ansamblima zabavne muzike, narocito dzezu,( Charlie Parker i John Coltrane) vrlo istaknut sa velikim nizom znacajnih solista-virtuoza.

 

Truba

 

Truba je limeni duvacki instrument, svetlog I prodornog tona,koji je jos odavnina koriscen za vojne svecanosti, pa je to svakako ostavilo bitan trag na njegovom osnovnom karakteru I tipicnom upotrebom u muzici.

Takodje je popularan u skolskim orkestrima, dzez I trubackim orkestrima. Truba Bb je najcesci izbor za studenta ili pocetnika. Kao I kod flauta zahteva dobru kontrolu disanja.

Trebate imati u vidu da je truba narocito glasan instrument,medjutim mozete kupiti  dodatak za tiho sviranje  pod nazivom “sordina”, prigusivac zvuka.

Truba zahteva redovno odrzavanje ventila,koje se cisti sa pposebnim uljem da bi instrument u potpunosti bio funkcionalan.

 

P.S. Verujemo da vam je truba sigurno jedan od favorita ako ste ljubitelj “Guča” festivala.

 

 

Bubnjevi

 

Nakon klavira, komplet bunjeva predstavlja najvecu investiciju za kupca. Spada u porodicu perkusionistickih(udarackih) instrumenata, strucno klasifikovan kao membranofon. Spada u najstarije muzicke instrumente a prema nekim istrazivanjima, prve varijante ovog instrumenta su se pojavile jos pre 6000 godina. Kroz istoriju je evoluirao ali princip je ostao isti.

Sama konstrukcija bubnjeva je razlicita. Mogu se izradjivati od razlicitih materijala,kao sto su drvo,metal,razne plasticne mase poput fiberglasa, ali primat u proizvodnji zauzima drvo.  Svaki set bubnjeva osim baterije( osnove bubnja) sadrzi I set cinela. Komplet bubnjeva se sastoji iz vise elemenata. Skup vise vrsta raznih bubnjeva, cinela I dodatnog bubnjarskog hardvera cine komplet. Sviranjem cinela palicom  se brzo istrose tako da za svaki slucaj trebate imati par u rezervi.

Bubanj najcesce sluszi kao oslonac u raznim zabrovima muzike ukljucujuci rok,dzez, soul I latino, a zajedno sa bas gitarom cine “ritam sekciju”.

Bubnjevi su definitivno najglasniji instrumenti tako da ni jastucici koji prigusuju ton nece mnogo pomoci  . Nazalost I dalje ćete biti glasniji od flaute.